![](/media/lib/165/n-sproszkowana-kurkuma-1629b62a100f01cad038671cfaea329d.jpg)
Kurkumina może długotrwale chronić płuca wcześniaków
3 lipca 2013, 12:54Wcześniaki są poddawane tlenoterapii i sztucznej wentylacji. Niestety, ratujące życie zabiegi prowadzą do dysplazji oskrzelowo-płucnej. Najnowsze badania naukowców z Los Angeles Biomedical Research Institute wykazały jednak, że uszkodzeniom można na dłuższą metę zapobiegać za pomocą kurkuminy, żółtego barwnika z kłączy ostryżu.
![](/media/lib/451/n-pajak-bfe641035d2a9e170df42ec23bfd4ece.jpg)
Jak brzmi pajęcza sieć? Naukowcy z MIT przełożyli drgania sieci na dźwięki słyszalne dla ludzi
12 kwietnia 2021, 13:35Tkające sieci pająki posiadają bardzo wyczulone nogi, dzięki którym odbierają drgania sieci, w której szamoce się ofiara. Teraz naukowcy przełożyli te drgania na dźwięki, które możemy usłyszeć i wyobrazić sobie to, co czuje pająk.
![© U.S. Department of Agriculture](/media/lib/12/1184860728_562614-bee30ba4c3d2aa75b0ea00a86a4cf07e.jpeg)
Krowa gorsza niż samochód
19 lipca 2007, 15:52Przy produkcji jednego kilograma wołowiny powstaje więcej gazów cieplarnianych i innych zanieczyszczeń niż w czasie 3-godzinnej jazdy samochodem, którą odbywamy, zostawiwszy w domu pozapalane wszystkie światła.
![](/media/lib/168/n-foliareka3-4a1233cc493f8a9d36aaf4c749ee3c8b.jpg)
E-skóra lekka jak piórko
26 lipca 2013, 12:57Zespół z Uniwersytetu Tokijskiego zaprojektował ultralekką folię (3 g m−2) spełniającą funkcję czujnika. Wykonana z niej e-skóra mogłaby monitorować organizm czy pomagać w komunikacji przez dotyk.
![](/media/lib/414/n-pszczola-2b3747b201fda9493a5dc2716eed5643.jpg)
Pszczoły też potrzebują zbilansowanej diety
25 maja 2021, 12:18Spadek różnorodności roślin i zanik niektórych gatunków przyczynia się do wymierania owadów zapylających. Larwy pszczół, także dziko żyjących, muszą spożywać potas, sód i cynk, żeby przeżyć i zdrowo się rozwijać – wykazały badania nad funkcjonowaniem pszczoły - murarki ogrodowej.
![](/media/lib/13/1187772453_950947-d6f76689f8b17b63f2a7d3717910e2cd.jpeg)
Czemu zawdzięczamy gorzki smak kawy?
22 sierpnia 2007, 08:43Chemicy odkryli, jakie substancje odpowiadają za gorycz palonej kawy. Dzięki tej wiedzy będzie można uzyskać łagodniejszą wersję naparu.
![](/media/lib/97/n-voyager-98258506982f4f69b83cdb7cccd64777.jpg)
Pulsary pozwolą na precyzyjną nawigację w kosmosie
26 sierpnia 2013, 12:08Naukowcy z australijskiego CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization) napisali oprogramowanie, które może doprowadzić pojazd kosmiczny do Alpha Centauri, udowodnić, że planeta Nibiru nie istnieje oraz, że Ziemia krąży wokół Słońca.
![](/media/lib/462/n-wilkwoda-30a3305143395d91e252aca9299d74d4.jpg)
Wilki z Wigierskiego Parku Narodowego chętnie polują na bobry
13 lipca 2021, 07:16Większości ludzi wilki kojarzą się z drapieżnikami polującymi na jelenie, sarny i dziki. Tymczasem kilkuletnie badania przeprowadzone w Wigierskim Parku Narodowym pokazały, że zwierzęta te chętnie zjadają bobry – szczególnie wtedy, gdy dostęp do tych ziemnowodnych ssaków ułatwia im niski poziom wody.
Trudne zadanie składu sędziowskiego
23 września 2007, 08:02Dlaczego jeden zespół sędziów podejmuje decyzję w mgnieniu oka, a inne jury obraduje bez końca i długo nie może podjąć ostatecznej decyzji? Jakim sposobem ekspertom udaje się wybrać najpiękniejszą z pięknych spośród prawdziwych tłumów, które wzięły udział w konkursie?
![](/media/lib/87/n-mozgopodobny-obiekt-986498aedf575d412d9261b607dedcd8.jpg)
Płaska linia to nie koniec - śpiączka może być głębsza
20 września 2013, 06:45U ludzi i zwierząt istnieje głębszy stopień śpiączki niż ten odzwierciedlany w EEG przez płaską linię izoelektryczną. Charakteryzuje się on aktywnością mózgową generowaną przez formację hipokampa, która następnie rozprzestrzenia do kory.